Základní principy stravování dle ájurvédy

1. Dávejte přednost čerstvě připraveným, teplým a domácím pokrmům.

2. Jezte v klidném, v příjemném prostředí a v příjemné společnosti. Při jídle zkuste zklidnit svojí mysl, nepřemýšlet o práci, nečíst knihu ani se nedívat na televizi. Pokuste se vnímat přítomný okamžik a jídlo si opravdu vychutnat. Je také dobré se k jídlu posadit a jíst vždy zhruba ve stejnou hodinu.

3. Nejezte příliš pomalu ani příliš rychle. Po jídle byste se měli cítit plní asi ze tří čtvrtin, tedy ani hladoví ani přejezení.

4. Mezi jednotlivými jídly ponechte 3-6 hodin, aby vaše tělo mělo dost času na trávení. Toto neplatí pro pitty, protože ty tráví rychleji.

5. Nepřehánějte to s vodou. Pití vody přes míru způsobuje disfunkci našeho "agni"-ohně. Je to jako když hasíme oheň vodou. Ajurvéda doporučuje upíjet vodu nebo jiné nápoje během jídla. Voda by měla mít pokojovou teplotu, jinak otupí vaši chuť k jídlu. Vyhněte se pití většího množství tekutin těsně před a po jídle.

6. Nepijte mléko k pokrmům, které jsou složeny z více chutí (např. kombinace zelenina/maso). Mléko se dá pít v kombinaci např. s toustem, cereáliemi nebo se sladkými jídly. Můžete jej pít také jen tak, mimo jídlo. Zvláště ryba, vajíčka, kyselé ovoce, ředkev, jogurt, česnek a sůl se k mléku nehodí.

7. Snažte se, aby v každém vašem jídle bylo zastoupeno všech šest chutí (sladká, kyselá, slaná, hořká, pálivá, trpká), samozřejmě s přihlédnutím k vaší dóša-konstituci.
Každá potravina a bylina má určité vlastnosti a ty zvyšují podobné vlastnosti a elementy v našem těle. Naproti tomu látky s opačnými vlastnostmi působí proti zvýšeným elementům v těle a udržují rovnováhu.

8. Nebojte se naslouchat sami sobě. Řiďte se svými chutěmi. Pokud vám něco nechutná, nenuťte se do toho a pokud máte něco rádi, dopřejte si to. Jen pozor na chutě způsobené špatnými návyky.

9. Oběd by měl být hlavním jídlem vašeho dne. Snídaně a večeře volte spíše lehčí.

10. Jogurt a sýr jsou nevhodné pro pitta typy, protože jejich základní chuť je kyselá. Vyhněte se konzumaci těchto potravin ve večerních hodinách.

11. Med není vhodné vařit, zahřívat nebo přidávat do horkých nápojů.

12. Vyhněte se ledovým nápojům a potravinám, protože narušují trávící pochody.
Ajurvéda doporučuje pití teplých tekutin nebo tekutin o pokojové teplotě před pítím studených a ledových nápojů.

13. Po jídle necvičte. Alespoň pár minut po jídle je dobré v klidu sedět, potom se můžete krátce projít (stačí kolem 100 kroků).

14. Nejezte těsně před spaním. Pokud máte hlad, dejte si sklenici teplého mléka. Bude se vám pak dobře spát.

15. Trávící proces začíná už v ústech, proto dobře potravu požvýkejte.

16. Ajurvéda doporučuje nejíst větší množství syrových potravin. Zralé ovoce v bio kvalitě je v pořádku.


Příprava jídla

1. Nejlepší je pokrm připravený v příjemném prostředí, s láskou, radostí a klidem.

2. Pokrm by vždy měl vonět, vypadat i chutnat skvěle.

3. Pokrm by měl být teplý a dobře uvařený. Vyhněte se rozvařenému, nedovařenému nebo spálenému jídlu.

4. Pokrm by měl být vždy čerstvě připravený, z kvalitních surovin, pokud je to možné tak v bio kvalitě.

5.Pokud je to možné, vyvarujte se ohřívání a dojídání pokrmů z předchozího dne.


Funkce jídla

Jídlo by nás mělo uspokojit, dodat sílu a energii, udržovat správné tělesné funkce, zvýšit oheň a vitalitu našeho těla, posílit paměť a celkově by nás mělo vést k dlouhověkosti.

 

Kvality jídla - Sattva, Rajas, Tamas

Sattva je kvalitou rovnováhy a harmonie. Rajas je kvalitou vášně a činnosti. Tamas je kvalitou netečnosti a potenciálu. Vše v přírodě obsahuje kvality sattvy, rajasu a tamasu, ale v různých poměrech. Když jsme pozitivní a šťastní, jsme více sattva. Když jsme aktivní a intenzivní, jsme více rajas, a když jsme pomalí a letargičtí, jsme více tamas.

Tyto tři kvality jsou samozřejmě také obsaženy v potravinách, které jíme, a podle toho co jíme,  na nás působí a dodávají nám sattva, rajas a tamas energii. Že by se tu opět potvrzovalo staré známé rčení „Jsme to co jíme“?


Sattvická strava


Rajas strava


Tamas strava

Rajas a tamas strava narušuje integraci mysli, těla a ducha, sattva strava ji naopak podporuje.
Kvality (které se v ajurvédě jinak nazývají guny) sattva, rajas a tamas také reprezentují proces evoluce, skrze který se subtilní (jemnohmotné) stává hrubohmotným.

V indické filosofii se jogínům a světcům doporučuje jíst pouze sattva stravu. Ale lidé v našem dynamickém západním světě, kteří musí držet krok s jeho tempem a neustálými změnami, potřebují také rajas energii, energii pohybu a akce. Proto bychom měli v rovnováze požívat sattvickou i rajasickou stravu a snažit se vyhýbat stravě s tamasickými kvalitami.

www.siddha-ajurveda.cz |  Copyright © SIDDHA, s.r.o. - All rights reserved eDesign - tvorba www stránek