Pitta

Pitta je sanskrtské slovo, které znamená „oheň“ nebo „hořet.“Kosmickým vztahem pitty je Slunce a jejím hlavním principem je přeměna. V těle ovlivňuje metabolismus neboli látkovou výměnu, trávení, vstřebávání živin, tělesnou teplotu, barvu pokožky a lesk očí, inteligenci a chápání.

Pittu tvoří dva z pěti základních elementů, element ohně a element vody.
Možná to zní protikladně, uveďme tedy příklad, že osoby typu pitta mají všeobecně pocit tepla (oheň) a zároveň se nadměrně potí (voda). V povaze oheň způsobuje přílišnou horlivost a voda sklony k překotným změnám.

Fyzický projev (vzhled)

postava: střední, přiměřená svalová hmota 
kůže: teplá, jemná, vlhká, množství mateřských znamínek, sklon ke skvrnám nebo zčervenání
vlasy: světlé, rovné, jemné,  předčasný sklon k šedivění a vypadávání
obličej: srdcovitý, s vystouplou bradou
nos: pravidelný, průměrné velikosti
oči: bystré, modré nebo světle hnědé, mohou být podrážděné nebo načervenalé po slunění nebo koupeli
ústa: středně velká
zuby: středně velké, dožluta

Temperament:

Mentálně: lidé typu pitta jsou cílevědomí, bystří, sebevědomí, mají výbornou paměť, schopnost koncentrace i organizační schopnosti. Na druhou stranu mohou být agresivní, soutěživí, průbojní, nadměrně ctižádostiví a ve stresu podráždění.

Fyzicky: Pitta má velkou chuť jídlu, rychlé trávení a pravidelné vylučování. Pitta typy nemají rádi horko, lehko se spálí na sluníčku a přílišné teplo je unavuje. Mohou mít problémy s chrápáním a nadměrným pocením.

Energie: Hladina energie je průměrná, životní síla v normě. Pitta má ráda fyzickou aktivitu.

Obecně jsou osoby typu pitta rozhodné, pružné, otevřené novým myšlenkám a obratné v řeči. Mají smysl pro pořádek a svou energii, peníze a činy řídí účelně. Jedinou výjimkou je utrácení peněz za luxusní věci. Nerady se přepracovávají, bývají horlivé a vznětlivé. Emoce pitty jsou ohnivé –  vášnivá vzplanutí, náhlé výbuchy, závist, nenávist, zloba, špatná nálada i nadměrná kritičnost. Ovšem odeznívají tak rychle, jako vzplanuly. Pitty bývají často přespříliš soutěživé.


Nerovnováha pitty

Lidé pitta jsou obykle zdraví a silní, s dobře fungujícím imunitním systémem. Mají poměrně vysokou hladinu energie a jsou rádi aktivní, proto se musí naučit relaxovat. Protože hlavním elementem pitty je oheň, nerovnováha se projevuje výbuchy emocí, vznětlivostí, podrážděností, agresivitou a přehnanými ambicemi.
Na fyzické úrovni se dostavuje pálení kůže, v očích, v žaludku nebo ve střevech.


Co způsobuje nerovnováhu?

Stejně jako typy váta mohou typy pitta získat nerovnováhu dlouhotrvajícím stresem a nevyrovnaným životním stylem. Je proto důležité, abyste spali dostatečně dlouho, nepodceňovali pravidelnost stravování a naučili se včas vyjadřovat své emoce, které mohou „bublat pod pokličkou.“ Mezi další příčiny nerovnováhy patří nadměrné teplo nebo sluneční záření a slané, mastné nebo příliš ostré potraviny, které vyvolávají zažívací potíže. Nerovnováha typu pitta se zhoršuje, když příliš sledujete televizi, neúměrně dlouho sedíte u počítače nebo jíte za chůze.


Znaky vyrovnané pitty

Vyrovnaná pitta má vysokou hladinu energie provázenou spokojeností, vnitřním klidem, harmonií a pohodou. Dále má silnou chuť k jídlu, dobré zažívání, pružné svalstvo, měkkou pokožku a vyrovnanou hladinu hormonů (což snižuje pravděpodobnost hormonálních problémů, například premenstruální tenze). Játra fungují bezproblémově a účinně redukují hladinu toxinů v těle. Rovnováha pitty přináší zvýšené intelektuální schopnosti, tvořivost a úspěch. Pittám se doporučuje pít hodně vody a pobývat v chladném prostřední, kdykoliv je to možné. V praxi to znamená, že by lidé typu pitta měli žít pokud možno v blízkosti vody.

Příznaky nerovnováhy: přílišné pocení a návaly, špatný dech, potíže se spánkem, špatné zažívání, zhoršená činnost jater, hormonální poruchy, pálení žáhy, ekzém, nadměrný hlad, nažloutlá pleť a skvrnitá kůže, zánětlivé potíže, podrážděná střeva.

Osoby pitta by se měly vyhýbat všem horkým, kořeněným a kyselým potravinám, které tuto dóšu zesilují. Měli by se snažit vyhýbat i smaženým jídlům, jíst více syrové potravy, dávat přednost vegetariánským pokrmům a obecně se zaměřit na chladná a osvěžující jídla, hlavně v létě.


Doporučené potraviny pro tipy pitta:


Bylinky a koření:

Používejte zklidňující, jemné a ochlazující druhy koření jako je kurkuma, skořice, koriandr, fenykl a máta. Omezte druhy, které prohřívají jako zázvor, římský kmín, černý pepř, pískavice řecké seno, hřebíček, sůl, hořčičné semínko. Zcela se vyhněte čili papričkám a kajenskému pepři.


Obiloviny a semena:

Doporučuje se ječmen, rýže basmati, pšenice, pšeničné otruby a vařené ovesné vločky. Ze semen pak slunečnicová a dýňová semínka, a psyllium (semena jitrocele indického). Vyhněte se pohance, kukuřici, žitu, prosu, hnědé rýži a suchým vločkám (např. v musli směsích).


Ořechy:

Mandle, kokosový ořech.


Fazole a luštěniny:

Kromě čočky jsou pro pitty vhodné všechny druhy luštěnin. Doporučují se např. fazole-adzuki, černé, měsíční, mungo, strakaté, dále tofu, cizrna, sójové boby, loupaný hrách i málo známá luštěnina vigna.


Zelenina:

Upřednostňujte sladké a hořké druhy zeleniny jako chřest, okurka, brambory, batáty, zelená listová zelenina, dýně, květák, celer, brokolice, okra, salát, zelené fazolové lusky, cuketa, kapusta, houby, růžičková kapusta, hrách, petrželka, zelené papriky, pórek, vařená cibule, pastiňák, tuřín, vařený špenát.


Ovoce:

Doporučuje se sladší ovoce jako červená hrozna, melón, jablka, třešně, avokádo, mango, granátové jablíčko, zcela zralý ananas, sladké pomeranče a švestky, hrušky, fíky, kdoule, slívy a rozinky. Vyhněte se kyselému ovoci jako jsou meruňky, bobuloviny a grepy.


Mléčné výrobky:

Pitta oheň vyrovnává mléko, ghí, nesolené máslo a sýr cottage. Používejte méně jogurtu, sýrů, kysané smetany a podmáslí, protože jejich kyselé kvality pittu zvyšují.


Sladidla:

Pitty mohou v rozumné míře používat všechny druhy sladidel s vyjímkou melasy a medu, které prohřívají, a proto jsou nevhodné.


Oleje:

Olivový, slunečnicový a kokosový olej jsou pro pitty nejvhodnější. Omezte sezamový, mandlový a kukuřičný olej, které prohřívají.


Nápoje:

studená voda, mléko, mléčné koktejly, ovocné šťávy, zeleninový vývar, čaje připravené z vojtěšky, kostivalu, smetanky, ibišku a máty.


Byliny na pitta poruchy:

Mysl: gotu-kola, santalové dřevo, růže, lotusové semínko a další jako šišák, mučenka, čistec, kopretina, ibišek.
Energie: shatavari, bala, amalaki, šafrán, aloe vera, lékořice.
Vylučování: mléko, ghí, psyllium, růže. Játra pročišťuje aloe vera, rebarbora, senna.
Omlazení: amalaki, brahmi, shatavari, šafrán, aloe vera.


Barvy a drahé kameny vhodné pro pitty

Pitta je ohnivý typ, proto potřebuje ochladit, aby zůstala v rovnováze. Používejte jemné pastelové barvy, které odstraní napětí, např. modrou, zelenou, bílou, stříbrnou, fialovou, ale i růžovou.

Z drahých kamenů jsou pro pitty vhodné měsíční kámen, smaragd, jadeit, křišťál, modrý safír, ametyst- zasazené ve štříbře. Dále diamant, červený korál, opál, lazurit, akvamarín a perly.

www.siddha-ajurveda.cz |  Copyright © SIDDHA, s.r.o. - All rights reserved eDesign - tvorba www stránek