Recept na Kičari

kičari recept

Jedno jídlo v ájurvédské kuchyni je podstatné a typické a to je ájurvédské kičari, také známé jako kičadi, kičhrí, kitchari anebo kitchadi. Je součástí sattvické - harmonizující a vyrovnávající diety vhodné pro všechny tři dóši (váta, pitta, kapha) v ájurvédě. Hlavní výsadou kičari je očista a zároveň výživa těla. Říká se, že když  jíte pouze kičari po dobu 21 dní, pročistíte si ledviny. Kičari je druh polévky uvařené z mung dalu a basmati rýže a často se sezónní zeleninou. Je také jeden z hlavních základů v indickém vaření. Proč kičari?

* Čočka a rýže, nebo dal a rýže  vařeny společně vytváří vyvážené tridošické jídlo a jsou považovány za výbornou proteinovou kombinaci.

* Vysoký obsah vlákniny pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

* Kitchari je snadno stravitelné, což je důvod, proč je důležitou součástí ájurvédské očisty

*Vyživuje všechny tkáně v těle.

*Dodává sílu a vitalitu.

*Kičari je jídlo, které se používá při mono dietě, po půstu nebo při ájurvédském detoxikačním programu Pančakarma.

*Kičari je výborné pro detoxikaci a stárnutí buněk.

Tradičně se vaří v poměru 2 porce basmati rýže a 1 porce půleného žlutého mung dalu, ale lze je vařit s luštěninami dle vlastního výběru. Červená čočka se rychle uvaří a je dobrou obměnou stejně jako zelený mung dal.

Poměry a koření se mohou lišit podle potřeby a konstituce.

Abychom vám to co nejvíce usnadnili, vytvořili jsme pro vás balíčky, které nazýváme KIT, kde máte všechny ingredience pohromadě. Pokud vám chybí jen některé z nich, naleznete je v sekci Kičari.

 

Přejeme ať máte "fun", vaříte srdcem a s láskou, a udělali si jídlo tak, ať vám chutná. Níže uvádíme jeden z receptů. Kičari je tridošické jídlo, ale každá konstituce vyžaduje trošku něco jiného a s tím vás postupně budeme seznamovat.

 

Siddha-ajurveda Kičari KOŘENÍ kit dělá celý proces snadnější. Koření, které by nemělo chybět v žádné kuchyni.

Siddha-ajurveda KIČARI KIT NA 7 DNÍ má pohromadě všechny základní ingredience, které potřebujete:

 

Recept na ájurvédské jídlo Kičari - 4 porce

1šálek basmati rýže

½ šálku žlutého mung dalu

2 lžíce ghí

4 čajové lžičky koření ***

6 šálků vody

1-2šálky naskané zeleníny (volitelné)

 

***Koření si sami smícháte z na našeho balíčku Kičari koření kit dle níže uvedených poměrů nebo je můžete pražit na ghí při každém vaření dle této receptury:

1lžička hořčice černé-semena

1lžička římského kmínu-semena

1lžička pískavice-semena

1lžička kurkumy mleté

1lžička koriandru mletého

1lžička zázvoru mletého nebo 4 tenké plátky čerstvého kořene zázvoru

1malá špetka asafoetida (hing)prášku

 

Na ghí nejdříve opražte semena 1-2 minuty, až se rozvoní přidejte mleté koření za stálého míchání, aby se koření nepřipálilo.

   

Promyjte rýži a mung dal a namočte pokud máte čas (přes noc namáčení pomáhá eliminovat plynatost, nenamáčejte déle jak 8 hodin, červená čočka a mung dal se namáčet nemusí, ale je to lepší). Vodu slijte.

Ve střední pánvi zahřejte ghí. Přidejte nejprve koření ve tvaru semen (hořčičné, římský kmín..) a jednu až dvě minuty osmahněte. Až se koření rozvoní, za stálého míchání přidejte koření mleté. Přidejte rýži a mung dal a osmahněte další 2 minuty. Pak přidejte 6 šálků vody a přiveďte k varu. Jakmile kičari začne vřít, snižte teplotu na středně nízkou. Zakryjte a vařte, dokud nebude kičari měkké (cca 20-30 min).

Pokud přidáváte do svého kičari zeleninu, nejprve přidejte asi v polovině vaření tu, která se vaří déle, jako např. mrkev a řepa. Zeleninu, která se vaří rychleji, například listová zelenina, přidejte ke konci. (Můžete dát i vše najednou).

 

Obloha

* čerstvý koriandr  ( výborný pro pitta konstituci, ok pro vata a kapha)
* kokos  (dobrý pro pitta, ne moc dobrý pro vata a kapha)
* limetka (ok pro všechny typy)

 

Čím více své energie do jídla dáte, tím bude lahodnější. Improvizujte. Užívejte si to. Vychutnejte si každé sousto.

Dobrou chuť.

 

www.siddha-ajurveda.cz |  Copyright © SIDDHA, s.r.o. - All rights reserved eDesign - tvorba www stránek